Пръскането срещу комари по поречието на река Дунав започва » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Пръскането срещу комари по поречието на река Дунав започва

Акценти

  • В населените места пръскането срещу комари се извършва наземно, а не със самолет

Със самолет ще бъдат третирани само районите извън населените места.

Днес, на 12 юли 2019 г., ще стартира пръскането срещу комари по поречието на река Дунав. То ще се извърши със самолет. Това коментира днес в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Той обясни, че ще бъдат обработени районите извън селищата. Територията, която ще се пръска е предложена от община Козлодуй.

Предвидено е следващата седмица, ако метеорологичните условия го позволяват, да бъде обработена цялата територия около река Дунав. Всички райони, които подлежат на пръскане срещу комари са предложени от общините. Третирането на площите ще продължи до изчерпване на финансовия ресурс, отделен за тези мероприятия, коментира още Илиев.

Той обясни, че в населените места няма как да се извърши пръскане със самолет. Там тези дейности се правят наземно. Илиев смята, че предстоящите мероприятия ще имат ефект и ще намалят значително популацията на комарите по поречието на река Дунав. Той коментира още, че до края на следващата седмица, трябва да приключи пръскането.

 

Сродни публикации