Пръскането на посевите погубва пчелите » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

Пръскането на посевите погубва пчелите

Акценти

  • Преди месец в село Орлинци е пръскал хеликоптер, които е третирал и цъфтящата растителност

Пчеларите не знаят как ще покриват разходите си тази година.

Все по-трудно става отглеждането н пчели у нас. Причина за това са растителнозащитните дейности, които оказват пагубно влияние върху популацията им. В Добричко и Бургаско пчелари масово отчитат измиране и се опасяват, че това се дължи на използваните пестициди, с които се пръскат земеделските земи.

По неофициални данни са изтровени стотици пчелни семейства, съобщи Нова телевизия. Въпреки това не всички стопани декларират загубите си.

Пчелари разказват, че не са били уведомявани за предстоящите растителнозащитни практики. Изискването е това да се случи до 72 ч. по-рано и може да бъде направено чрез e-mail или СМС. Те забелязват, че когато се пръскат посевите пчелите излитат от кошерите, но не се връщат.

Преди месец в село Орлинци дори е пръскал хеликоптер, които освен посевите с пшеница и ечемик е третирал и цъфтящата растителност. Няколко дни след това пчелите са почнали масово да измират. Някои от потърпевшите пчелари са успели да снимат нарушенията, за да могат да ги докажат. Те искат санкции и конфискуване на машините на стопаните, които не са спазили изискванията за третиране на посевите.

Пчеларите все по-трудно успяват да покриват разходите си. Миналата година вносен мед със съмнително качество, но много ниска цена подби пазара на родната продукция. Разходите растат, смъртността на пчелите също, добивите на мед и приходите обаче рязко падат. Много от хората не знаят как ще се справят тази година.

 

Сродни публикации