Пръскайте овощните дървета с карбамид сега » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Пръскайте овощните дървета с карбамид сега

Акценти

  • При пшеницата в агростанции Павликени и Хасково ще се наблюдава фаза поникване

Падналите валежи в Североизточна и Северозападна България временно подобриха условията за началните етапи от развитието на зимните житни култури.

В останалите райони на страната падналите валежи са несъществени и там развитието на земеделските култури протича затруднено при дефицит на почвена влажност.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло и предимно сухо време. Развитието на земеделските култури, където почвената влажност не е ограничаващ фактор ще протича с нормални темпове при температури около и над климатичната норма. При пшеницата в агростанции Павликени и Хасково ще се наблюдава фаза поникване. В агростанциите Новачене и Силистра – начало на листообразуване, а в агростанциите Карнобат, Главиница и Ямбол – трети лист.

През периода условията ще са подходящи за провеждане на почвообработки на полетата, предвидени за пролетни култури, за засаждане на млади овошки, пръскане на овощните дървета с 5 % разтвор на карбамид след масовия листопад. Третирането да се извършва в тихо време при скорост на вятъра до 2 – 3 m/s.

Фермерите могат да използват за целта информацията на сайта.

Драгомир Атанасов – агрометеоролог в НИМХ

 

За автора

Сродни публикации