ПРСР - приоритет за новия министър на земеделието » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

ПРСР – приоритет за новия министър на земеделието

За следващата 2015 година приоритет в работата на новия земеделски министър Десислава Танева, която в предишния парламент оглавяваше Комисията по земеделие и гори, ще бъде изпълнението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това каза тя на церемонията по приемането на поста днес от служебния агроминистър Васил Грудев, предаде БТА.

Танева посочи, че първото нещо, което ще направи като министър на земеделието и храните, е осигуряване на средства за животновъдите чрез очакваната актуализация на бюджета. Тя сподели огорчението си, че когато като опозиция са алармирали кабинета "Орешарски", че тези средства са крайно недостатъчни за този сектор, никой не е чул. „За съжаление 9 месеца по-късно българското животновъдство е изправено пред колапс, което прави актуализирането на бюджета абсолютен и неотложен приоритет“, каза тя.

На актуализацията на бюджета тя ще разчита и заради амбициозна програма за актуализиране на поземленото законодателство. По думите й от това има огромна нужда. „Надявам се да направим политическия консенсус на работно ниво и тази актуализация да стартира – така ще имаме законодателство, което да съответства на актуалните обществени настроения в поземлените отношения“, коментира новият министър на земеделието.

Министър Танева отказа да назове имената на новите си заместници и каза, че екипът тепърва ще се сформира. Тя обаче подчерта, че ще изисква много от тях.

Танева каза още, че разчупването на стереотипа и оглавяването на мегаминистерство като Министерството на земеделието и храните за първи път от жена не означава, че тя очаква снизходителност, а точно обратното. "По никакъв начин не смятам, че ще бъда пощадена, напротив, ако за първи път влизах в сектора на политиката, със сигурност щях да тая подобни надежди, но мисля, че съм наясно къде влизам", коментира тя.

 

За автора

Сродни публикации