Проф. Паскал Желязков: Не се съобщава за всички умрели свине » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Проф. Паскал Желязков: Не се съобщава за всички умрели свине

Акценти

  • С обявяването на ловния сезон от санитарното ведомство наложиха изискване всяко отстреляно диво прасе да се изследва за АЧС и трихинелоза

Положителните случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) са много малко – около 10-15 случая от началото на сезона.

„Малко повече са случаите на трихинела”, коментира проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той подозира, че информацията за намерени умрели диви прасета се укрива.

„Силно съм обезпокоен, че не се откриват умрели свине по време на лова. Подозирам, че не се съобщават всички намерени умрели свине”, уточни той.

Съвсем скоро се очаква да се реши какви мерки да бъдат предприети от БАБХ относно претърсването на ловните зони за умрели животни. Днес това ще е една от темите на специална среща между изпълнителния директор на БАБХ и министъра на земеделието Десислава Танева.

С обявяването на ловния сезон от санитарното ведомство наложиха изискване всяко отстреляно диво прасе да се изследва за АЧС и трихинелоза. До ишзлизане на резултатите обаче месото от животните трябва да е във фризер. Ловците от много области в страната протестираха, тъй като пробите за АЧС се бавят повече от пет дни. „Коригирахме нашите мерки, сега пробите ще постъпват разделени“, обясни проф. Паскал Желязков. Пробите ще постъпват в държавни акредитирани лаборатории, допълни експертът. „Специално за АЧС пробите са готови същия ден, за трихинелата е малко по-бавно, тъй като методите са малко по-трудоемки и изискват малко повече време за обработка”, допълни шефът на БАБХ.

 

За автора

Сродни публикации