Проф. Кантарджиев: Яйцата не крият риск, салатата не пречи, ако е измита » Съвети в земеделието

септември 30, 2023

Проф. Кантарджиев: Яйцата не крият риск, салатата не пречи, ако е измита

Акценти

  • Придвижването на хората през фермерските пазари ще бъде еднопосочно

Зам.-началникът на Националния оперативен щаб – проф. д-р Тодор Кантарджиев е на посещение във Враца във връзка с новата заповед на здравния министър.

Нормативният текст касае кооперативните и фермерските пазари, пише Нова.

Той направи оглед за възможностите да бъде възстановена работата на общинския пазар заедно с местните власти. Според заповедта всяка община в страната трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител, обясни Кантарджиев.

Целта е да се предпазят от COVID-19 всички по веригата продавач – купувач. Поради тази причина ще се правят ограждения, придвижването на хората през пазара ще бъде еднопосочно. Мерките ще трябва да спазват, както продавачите, така и купувачите, посъветва експертът.

„На пазара обикновеният човек първо, ако има, носи маска, Който кашля, който киха, който му тече носа, който го боли гърло, си стои вкъщи. Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е при козунаците някой да не е кашлял, да не е кихал върху тях“, обясни Кантарджиев.

 

За автора

Сродни публикации