Протоколите за дезинфекция на дворовете ще се подават до 26 август » Съвети в земеделието

май 06, 2021

Протоколите за дезинфекция на дворовете ще се подават до 26 август

Акценти

  • В капаните за улов на диви свине на територията на Държавните горски предприятия са хванати над 70 животни

Финансовата подкрепа от 300 лв за почистване и дезинфекция заради АЧС ще се отпуска само след представени документи.

Във връзка с регистрирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) до 26 август 2019 г. трябва да бъдат представени протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места. Така стопаните ще могат да получат финансова подкрепа. Средствата за почистен и дезинфекциран двор ще са в размер на 300 лв. В края на миналата седмица министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с областни управители от страната и представители на Националното сдружение  на общините в Република България (НСОРБ), в гр. Велико Търново. Отговорността за това е на кметовете на населените места и ветеринарните лекари.

Към момента следва да се работи за постигането на средносрочната цел, а именно регистриране на стопанствата независимо от мястото и големината им и изграждане на мерки за биосигурност в тях.

Предстои режимът за регистрация по Наредба №44 да бъде административно облекчен.

„Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са подготвили два модела информационни бюлетини, които в 10-дневен срок ще бъдат раздадени във всяко населено място. В единия е обяснено какво значи биосигурност в тип „лично стопанство“, а в другият е за по-големи стопанства с развъдна дейност. Всеки, който спази изискванията може да бъде регистриран“, обясни министър Танева. Тя подчерта, че успехът в борбата с АЧС зависи от биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат свинете.

Земеделският министър благодари на всички стопани, които са се включили заедно с държавните органи за максимално ограничаване на щетите. По този начин те са съдействали България да стане държава, която сравнително бързо се е справила с този проблем.

На брифинга стана ясно, че на територията на страната има 2795 ловни дружинки. От тях 104 ще бъдат ограничени в ловните дейности. Останалите следва да се ангажират усилено с депопулацията на дивата свиня.

Към момента в капаните за улов на диви свине на територията на Държавните горски предприятия са хванати над 70 животни. В събота, на 10 август 2019 г., беше открит ловният сезон за прелетен дивеч. Ловците следва да спазват мерки за дезинфекция.  След приключване на ловния излет те трябва да мият обувките си с вода и сапун и гумите на автомобилите.

Председателят на НСОРБ Даниел Панов, заяви че организацията активно участва във всяка кампания на МЗХГ. В ежеседмичния си бюлетин, който се разпространява до местната власт, Сдружението публикува актуална и подробна информация за болестта по данни на Министерството.

На срещата присъстваха заместник-министрите на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов и Атанас Добрев, представители на МОСВ, МВР, МРРБ и Българската агенция по безопасност на храните.

 

Сродни публикации