Протест организират собственици и наематели на земи » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Протест организират собственици и наематели на земи

Акценти

  • Собствениците на имотите могат да получат полагащата им се рента от наемателите на белите петна

Земеделските площи в Хаджидимово ще се обработват от три фирми.

Протестни действия ще предприемат собственици и наематели на земеделски земи от Хаджидимово. Хората са недоволни от начина, по който се предоставят ниви и пасища. Според тях сега действащите законови изисквания нарушават конституционното им право на собственост. По тази причина те искат отмяна на текстовете, съобщи БНР.

Оказва се, че в общината три фирми ще обработват хиляди декари частни земеделски земи. Причината за това е, че са заявили желанието си да обработват така наречените „бели петна“. Става въпрос за тези площи, чиито собственици не са заявили до 31 юли, че ще обработват сами имотите си. Много хора, собственици и наематели, не знаят за това. До момента земеделците са отдавали под наем земите си.

Наематели разказват, че тази година за първи път им се случва подобно нещо. Винаги са сключвали договори със собствениците и не е имало проблеми.

Според областния директор собствениците на земите не са ощетени по никакъв начин. Те могат да получат полагащата им се рента от наемателите на белите петна. Това може да е случи в службите по земеделие. Необходимо е да се подаде заявление по образец и да се приложи удостоверение за наследници.

Фирмите между, които са разпределени повече от 5 000 декара ниви, ливади и пасища внасят от 1 лв. до 9 лв. за декар. По договорите за наем собствениците и арендаторите се споразумяват за цена от 30 лв.

Собствениците на имоти ще протестират, защото им е отнето правото на глас за разпореждане със земите.

 

Сродни публикации