Протест заради АЧС организират земеделските стопани в Пазарджишко » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Протест заради АЧС организират земеделските стопани в Пазарджишко

Акценти

  • Някои от стопаните дори предпочитат да платят глоби за неспазване на заповедта за доброволно клане

Кметовете на населените места отказват да допуснат екипите, които ще евтаназират животните.

Първи протест срещу мерките за борба с Африканска чума по свинете подготвят за днес земеделските стопани от Пазарджишко. Много хора от селата в района на Пазарджик, Сливен и Ямбол не одобряват заповедта за доброволно умъртвяване на животните в стопанствата тип „заден двор“. Според тях животните са здрави.

Подкрепа хората намират и в лицето на кметовете на населените места в община Пазарджик. Те дори са изготвили обща декларация, че няма да допуснат екипите, които тябва да извършат умъртвяването на животните.

В 20-километровата санитарна зона попадат 31 села около Пазарджик и 44 населени места в областта.

Мярката за доброволно клане на животните трябва да бъде изпълнена до 2 август 2019 г. Тя засяга всички стопанства тип „заден двор“, които попадат в 20-километровата санитарна зона около свинекомплексите.

Днес пред bTV министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева даде коментар по темата. Тя обясни, че положителното в тази мярка е възможността стопаните да си приберат и оползотворят месото. Така те няма да го загубят, както би се случи при евентуална зараза, умъртвяване и загробване. Въпреки това хората негодуват и не желаят да колят животните. Някои от тях дори предпочитат да платят глоби за неспазване на заповедта.

Вчера, на 31 юли 2019 г. бяха потвърдени нови огнища на заразата. Те са установени при домашните и дивите свине. Домашни прасета в лични стопанства в Монтана, Лом и село Ковачица са дали положителни проби за АЧС.

 

Сродни публикации