Протестите на животновъдите вече дават резултат » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Протестите на животновъдите вече дават резултат

Акценти

  • Исканията на стопаните бяха за оставки и нормални цени за труда на заетите в брашна

Напрежението сред животновъдите днес ескалира на поредния протест, който се състоя в София пред Министерския съвет, където те дори са се опитали да нахлуят.

Исканията на стопаните бяха за оставки и нормални цени за труда на заетите в брашна. В знак на негодуванието си те разливаха мляко и отправяха заплахи, че ще започнат да палят и вълна от овцете си.

Въпреки всички събития от последните дни мерките за борба с чумата не са отменени. Затегнати са контролът и проверките на автомобили движещи се в и от селата Шарково, Крайново и Странджа. Извършва се дезинфекция на гумите на превозните средства и на обувките на хората, който са били в тези населени места. Проверяват се документите и багажите на пътуващите с автомобили през и в посочените села. Тези проверки са необходими, тъй като вече има направени опити да се изнесат животни от заразените райони.

В резултата от действията на протестиращите животновъди днес бяха отстранени от постовете си и заместник-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров, директора на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директора на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров и съветника на министъра Бойко Синапов.

Премиерът Бойко Борисов призова министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да направи необходимото, за да бъде разяснено на животновъдите, че други европейски и световни практики за справяне със заразата няма. Само за сравнение той обясни, че по време на управлението на БКП преди 1990 г. армията е затваряла и заграждала заразените райони, прилагайки същите мерки.

Министър-председателят изрази още тревога във връзка с идеята за поставяне на електропастири по границата ни с Румъния. Той разпореди да се направи всичко възможно, за да се спре разпространението на чумата. Призова още и за бързо изплащане на обезщетенията на потърпевшите стопани. По думите му парите, който сега ще бъдат платени за компенсации, ще са малко спрямо огромните загуби, който може да нанесе една евентуална забрана за износ за следващите няколко години.

 

 

Сродни публикации