Просперитета на млечния сектор през новата ОСП се базира на конкурентноспособност, иновации и агресивен маркетинг » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Просперитета на млечния сектор през новата ОСП се базира на конкурентноспособност, иновации и агресивен маркетинг

Най-важното нещо за млечния сектор през новия програмен период на Общата селскостопанска политика е конкурентоспособността, както на производителите, така и на преработвателите. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на конференция по проблемите на млечния сектор в Интер Експо център, София. Той допълни, че има много предизвикателства пред този сектор като това, че дерогацията за преструктуриране на млечните ферми изтича през 2013 г., също за предизвикателствата по веригата производител – преработвател – търговец. Зам.-министър Димитров изрази очакванията си до средата на следващата година по веригата да се въведе едно по-справедливо ценообразуване. Според него администрацията и бранша трябва със съвместни усилия да се справят с предизвикателствата.

Други важни неща, които са застъпени в ОСП са иновациите, както за нови продукти така и за нови технологии, с които да се ограничи потреблението на енергоносители, защото ако браншът остане с технологиите, които до сега са произвеждали, при това увеличение на енергоносителите, ще направи продукта от мляко не конкурентноспособен, каза зам.-министър Димитров. Той информира, че благодарение на промоционалните програми и Асоциацията на млекопреработвателите в България, нашите млечни продукти вече получават достъп до все повече страни.

 

За автора

Сродни публикации