Променя се Наредба №5 по искане на биопроизводителите » Съвети в земеделието

ноември 27, 2021

Променя се Наредба №5 по искане на биопроизводителите

Акценти

  • Биопроизводителите искат обобщен анализ за броя на проверените контролиращи лица

Измененията трябва да бъдат обнародвани до края на април 2019 г.

В края на миналата седмица се проведе среща между представители на асоциациите на биопроизводителите и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. Тогава беше коментирано, че до 18 април ще продължи общественото обсъждане на промените в Наредба № 5. Тя засяга прилагането на правилата на биологично производство. Уточнено беше още, че е създадена и нужната организация, за да може обнародването й да стане още през месец април.

За удовлетворяване исканията на бранша и за прозрачност на действията е предвидено да бъде създаден и съвет по биологично земеделие.

Едно от исканията на биопроизводителите е процедурата за надзор на контролиращите лица да бъде прозрачна. Зам-министър Кръстева обясни, че тя ще бъде публикувана на сайта на МЗХГ. На срещата беше коментирано и искането за изготвяне на обобщен анализ за броя на проверените контролиращи лица. Биопроизводителите пожелаха да научат и колко са открити несъответствия при такива проверки. Стана ясно, че това е изпълнимо тъй като такъв доклад се представя в Европейската комисия.

Market research

Предстои да бъде създадена и работна група ангажирана с допълнителните промени, които ще бъдат направени в Наредба  № 5.

Представителите на асоциациите получиха покана да присъстват на предстоящото заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Той ще се проведе на 22 април 2019 г. в МЗХГ.

 

Сродни публикации