Очакват се промени в режима на лова на диви свине » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Очакват се промени в режима на лова на диви свине

Акценти

  • Очаква се да бъде разрешен лова по сухоземната и морска граница със северната ни съседка

Ловци протестираха, за да изразят несъгласието си със забраните валидни в момента

След като бяха премахнати част от ограниченията, наложени за недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете, беше обявен за открит и ловния сезон за диви свине. Заради заразата обаче допълнителни рестрикции не липсваха. Именно тези ограничения събудиха недоволството от страна на много от ловците.

По думите на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов част от забраните ще бъдат облекчени от следващата седмица. Пробите, които са изследвани след евтаназирането на заразените животни са били отрицателни. Това на свои ред също дава основание за облекчаване на ловния режим.

Забраната за гонки по границата ни с Румъния има за цел да ограничи разпространението на болестта. След разговор между представители на ловните съюзи и министъра се очаква да бъде разрешен лова по сухоземната и морска граница със северната ни съседка. Той ще е под формата на тиха гонка, в която няма да бъде позволено участието на ловни кучета. Ще бъдат променени и зоните за лов около Варна и курортите. За сега това няма да се случи в село Тутраканци, където беше открита болестта.

По-рано днес ловци от Североизточна България протестираха на Дунав мост и блокираха движението в района. Те искат да видят заповедта за планираните промени в изискванията за лова на диви свине. Повечето от тях, подкрепени и от собственици на свинекомплекси в Русенско и Добричко, смятат, че именно намаляването на популацията на дивите прасета ще помогне за защита от болестта. По неофициални данни дивите животни са се увеличили като брой през последните години. Това допълнително повишава риска от разнасяне на зараза.

 

Сродни публикации