Промениха условията на груповия лов на див свине » Съвети в земеделието

април 21, 2021

Промениха условията на груповия лов на див свине

диво прасе

Акценти

  •  Първите дати за провеждане на ловни дейности след въведените облекчения са 6 и 7 октомври, този уикенд

Днес излезе и заповедта на министъра, а от тези почивни дни вече може да се ловува при по-лек режим

Заради регистрирания у нас случай на зараза с Африканска чума по свинете, от 29 септември ловът на диви свине беше открит при сериозни ограничения. Те от своя страна събудиха негодуванието на ловците и доведоха до протестните им действия.

Заради болестта бяха взети повече от 1 000 проби. Всички те бяха с отрицателни резултати. Това послужи като допълнително основание за облекчаване на ловния режим.

Със Заповед РД 48 -79 от 05.10.2018 г. се въвеждат по-леки ограничения за ловните дейности. Вече се позволява провеждането на тихи гонки без кучета в зоните близо до сухоземната ни граница с Румъния (5+5 км). Заради приключването на активния летен туристически сезон и след промените на ловния режим, отпадат ограниченията, които бяха валидни досега около морските курорти.  Първите дати за провеждане на ловни дейности след въведените облекчения са 6 и 7 октомври, този уикенд.

Нормални гонки с участието на кучета ще се провеждат в районите по река Дунав. Това ще е допустимо, ако срещу тях няма установени огнища на АЧС в Румъния.

Заповедта може да прочетете ТУК.

 

Сродни публикации