Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще помогнат за подобряване на отношенията в сектора » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще помогнат за подобряване на отношенията в сектора

Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще помогнат за подобряване на отношенията в сектора. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на заседание на Консултативният съвет по тютюна към МЗХ. Той подчерта, че целта на екипа на министерството е да има спокойствие в бранша.

Целта на готвените промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара. Промените предвиждат възстановяване на регистъра на тютюнопроизводители и повече информация по отношение на сключваните договори за изкупуване тютюн и тяхното изпълнение. В новия законопроект ще бъдат заложени инструменти за повишаване качеството на произвеждания у нас тютюн, както и предвидимост в по-широк спектър от взаимоотношения в бранша.

Актуалните проблеми в сектора и ходът на изкупната кампания бяха сред обсъжданите теми по време на заседанието на Консултативния съвет по тютюна. 

 

За автора

Сродни публикации