Промените в груповия лов на диви свине създадоха голямо напрежение » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Промените в груповия лов на диви свине създадоха голямо напрежение

Ловци готвят протест, а от БАБХ предлагат санитарни минимуми на зоните с ограничения

Все по-близко до границата ни, в Румъния, са регистрираните случаи на зараза с Африканска чума по свинете. Преди дни излезе заповед, че тази година ловът на диви свине ще започне от 29 септември. Наложени са определени ограничения с оглед неразпространение на болестта. От това са най-недоволни ловците. Те подготвят протест на Дунав мост. Целта им е така да изразят своето неодобрение към Проекта на заповедта, който ще промени изискванията за лова.

С ограничения ще започне ловът на диви свине

Недоволството на хората е провокирано от забраната на груповия лов на диви прасета от Видин до Силистра. Според запознати това би оказало влияние на 300 ловни дружинки. 100, от които ще имат право да ловуват без кучета. Самото ограничение, за начина на разгонване на животните, може да доведе до концентриране на популацията на дивите свине в тесен участък около река Дунав. Според ловците, ако това се случи, селскостопанската продукция може да пострада значително.

Вчера на заседание на Управителния съвет на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България беше дискутиран размера на буферните зони за лов. Идеята е териториите с валидни ограничения за групов лов на диви свине да бъдат намалени двойно. Това покрива санитарния минимум, който излиза като предложение от страна на Българската агенция по безопасност на храните.

Все още е в сила изискването при индивидуалния лов на диви свине да присъства и придружаващ горски служител. Към момента тече процедура, която да позволи отпадането на това условие.

 

Сродни публикации