Променени са цените за лов на диви свине » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Променени са цените за лов на диви свине

Акценти

  • Намалението в цените за лов трябва да послужи като облекчение за ловците

Влошената епизоотична обстановка у нас и опасността за навлизане на Африканска чума по свинете от Румъния наложиха затягане на мерките за недопускане разпространението на болестта у нас. В много области в страната мерките бяха засилени, бяха проведени редица заседания на епизоотични комисии по региони. Всички специалисти са единодушни в мнението си, че контролът по границата на страната трябва да бъде затегнат.

Основе преносител на болестта Африканска чума по свинете е дивото прасе. В тази връзка министърът на земеделието, храните и горите е издал заповед за промяна на цените за отстрел на дива свиня при групов лов. В мерките за недопускане навлизането на Африканската чума по свинете влиза и намаляване популацията на диви свине у нас.

Проведени са редица обучения на ловците, с цел разясняване на симптомите на болестта и мерките, който трябва да бъдат предприети при намиране на трупове на животни. Намалението в цените за лов трябва да послужи като облекчение за ловците и да спомогне за намаляване популацията на дивите свине.

Заповедта с новите цени за лов може да изтеглите ТУК.

 

Сродни публикации