Проливни валежи се очакват в 16 области на страната » Съвети в земеделието

декември 02, 2021

Проливни валежи се очакват в 16 области на страната

Акценти

  • По-сериозни количества валежи, придружени с гръмотевици, ще паднат в Централна и Западна България

Дъждовно и облачно ще се задържи времето до края на седмицата.

Днес за 16 области на страната е обявен жълт код за валежи. Там прогнозите са за валежни количества от 25-35 литра на квадратен метър за денонощието. Възможно е локалните порои да причинят и наводнения.

В по-голямата част от България времето ще се задържи облачно и дъждовно. През деня температурите ще се движат в интервала от 12-17 градуса като по-хладно ще бъде в северната част на страната. Там температурите ще бъдат от 12-14 градуса, а поривите на вятъра в Дунавската равнина ще достигат 30-40 км/ч.

По-сериозни количества валежи ще паднат в Централна и Западна България. Очаква се те да бъдат придружени и с гръмотевици.

Неблагоприятно ще бъде времето и в планините. Там ще е ветровито и дъждовно, а на височина над 2000 метра ще превали и сняг. Поривите на вятъра ще надвишават 50-60 км/ч.

Облачно ще остане времето и над Черноморието. Там валежите ще започнат пред обяд, макар и слаби, ще продължат през целия ден. Вятърът ще бъде слаб до умерен. Температурата на въздуха ще се движи в интервала от 12-14 градуса, а тази на морската вода от 10-12 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Облачно и дъждовно ще остане времето до края на тази седмица. В последните й дни е възможно да паднат значителни количества локални валежи.

Температурите през деня ще варират от 16 до 21 градуса.

В горната част от водосбора на река Искър в Северна България има опасност заради поройни наводнения и снеготопенето в планините. В Южна България предупреждения има за горните течения на Марица и Тунджа и за река Места.

 

 

Сродни публикации