Производство на разсад при отглеждането на ранни домати в полиетиленови оранжерии » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Производство на разсад при отглеждането на ранни домати в полиетиленови оранжерии

Акценти

  • В практиката все по-широко приложение намира пикирането в пластмасови или целулозни саксийки

При ранното отглеждане на домати в полиетиленови оранжерии винаги се използва разсад. За производството му има различни подходящи сортове. Те могат да бъдат индетерминантни, познати още като високорастящи, полудетерминантни, наричани още среднорастящи и детерминантните – нискорастящи.

Сред подходящите високорастящи сортове попадат: Рила, Мелодия, Амати, Монро, Ванеса, Опера, Рали, Алдеана, Беле, Джесика, Буран, Амарел.

За подходящи среднорастящи сортове могат да бъдат определени: Жар, Дорина, Балкан, Парис, Прекос.

Препоръчителни нискорастящи сортове са: Балка, Топкапи, Ред Скин, Факир, Пикник

Продължителността на разсадния период зависи от следните фактори:

почвено-климатични особености на района, в който са построени оранжериите; условията на отглеждане; сортовите особености; прилаганата агротехника и др.

Обикновено се използва разсад на възраст 65-70 дни.

Отглеждането на разсадните растения става или под тунелни покрития и парници с биотопливо, или в отопляеми оранжерии, съобразно изискванията на младите растения към температурата на субстрата и въздуха, светлината, почвената и въздушна влажност.

Като се има предвид, че засаждането (разсаждането на разсада) на растенията в полиетиленовите оранжерии при ранното производство започва от началото на април (1-5 април за Северна България, и около седмица по-рано за Южните райони), то засяването на семената, в зависимост от географския район започва между 15 и 20 януари.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

Сродни публикации