Производство на разсад за ранно главесто зеле » Съвети в земеделието

Производство на разсад за ранно главесто зеле

Зелето е зеленчук, който с лекота засища глада и същевременно топи излишните килограми

Хранителен състав

Главестото зеле е добре познат зеленчук за българските фермери, а и не само за тях. То е основна съставка в много от кулинарните рецепти, които се предават от поколение на поколение. Хранителният му състав го прави изключително подходящо както за хора, които следят теглото си, така и за любителите на месни вкусотийки, които обичат да глезят душата и небцето си.

Зелето може да се консумира сурово и термично обработено. То съдържа богата гама минерали – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, цинк и др. Изключително добър източник е на витамините от група В. В състава му влизат още бетаин, витамин А, С, К. Благодарение на тях то е подходяща храна за хората, които искат да отслабнат, но изпитват затруднения да гладуват.

Консумирано в суров вид зелето помага много за пречистване на организма от различни токсини и шлаки, натрупани  в храносмилателната система. То спомага за изхвърляне на излишните количества течности, които тялото задържа в резултат на прекомерната консумация на сол или други нездравословни храни. Често за него се казва, че е метла за храносмилателната система. Сред активно спортуващите е познато като храна с отрицателен калориен прием. Това е така, защото консумацията му изисква от тялото да вложи повече енергия, за да го храносмели, отколкото ще си набави от консумацията му.

Ранно производство на главесто зеле

В настоящата статията ще разгледаме отглеждането му като ранна пролетна култура. Освен това то може да се отглежда и като средно ранна или късна есенна култура.

През пролетта ранното зеле се отглежда като първа култура. Хубаво е след като то бъде прибрано площите да се използват повторно, но вече за отглежданео на други зеленчуци, като краставици, фасул, спанак, домати и др.

Засяване на семена за разсад

Главестото зеле се отглежда предимно чрез производство на разсад. Засяването на семената зависи основно от насоката на производството, което сме избрали. За ранното такова е препоръчително семената да се засеят в полутопли парници. Подходящото време за това е около средата или през втората половина на месец февруари.

Ако засяването се извърши по-рано, то има опасност разсадът да се изтегли и силно да се влоши качеството му. Засяването на семената става на редове като под една парникова рамка трябва да използвате 8-10 г. Когато се появи първият същински лист разсадът може да се пикира направо в парника на разстояние 6х8 см. Практиката показва, че за целта може да се използват успешно и глинени или торови саксийки.

Понякога, когато липсва възможност за пикиране на разсада, може да се прибегне до гъстото му производство. Тогава е важно да се намали количеството на семената, които се засяват под една парникова рамка. Самото засяване трябва да се направи по-нарядко и за целта ще са необходими около 3-4 г семена под 1 парникова рамка. Готовият разсад се засажда на постоянно място към края на март, началото на април.

Опасности при по-ранното засяване

По-ранното засяване на семената в парниците за по-ранно производство крие някои опасности. В такива случаи засаждането на постоянно място на готовия разсад може да му навреди, ако последват неблагоприятни метеорологични промени и температурите се задържат дълго време много ниски.

Важно е да се знае, че ранните сортове зеле имат кратък яровизационен стадий. Това означава, че преждевременно изнесените на открито растения се яровизират напълно и след като времето се затопли, те бързо развиват цветоносно стъбло. Понякога без дори да образуват зелки.

Случва се при ранно зареждане на парниците и ранно засяване на семената, произведеният разсад да премине частично или напълно яровизацията още в парниците, преди да е засаден на постоянно място. По тази причина ранното зеле стрелкува. Това може да се избегне, ако разсадът от ранно главесто зеле се отглежда в парници при температурен режим, който възпрепятства пълното преминаване на яровизационния стадий.

Препоръчително е изнасянето на разсада на открито да се направи, след като опасността от продължително понижение на температурите е преминала. Реколтата от раното зеле обикновено става готова за прибиране през юни или юли.

 

Свързани новини