Производство на разсад за ранно главесто зеле » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Производство на разсад за ранно главесто зеле

Зелето е зеленчук, който с лекота засища глада и същевременно топи излишните килограми

Хранителен състав

Главестото зеле е добре познат зеленчук за българските фермери, а и не само за тях. То е основна съставка в много от кулинарните рецепти, които се предават от поколение на поколение. Хранителният му състав го прави изключително подходящо както за хора, които следят теглото си, така и за любителите на месни вкусотийки, които обичат да глезят душата и небцето си.

Зелето може да се консумира сурово и термично обработено. То съдържа богата гама минерали – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, цинк и др. Изключително добър източник е на витамините от група В. В състава му влизат още бетаин, витамин А, С, К. Благодарение на тях то е подходяща храна за хората, които искат да отслабнат, но изпитват затруднения да гладуват.

Консумирано в суров вид зелето помага много за пречистване на организма от различни токсини и шлаки, натрупани  в храносмилателната система. То спомага за изхвърляне на излишните количества течности, които тялото задържа в резултат на прекомерната консумация на сол или други нездравословни храни. Често за него се казва, че е метла за храносмилателната система. Сред активно спортуващите е познато като храна с отрицателен калориен прием. Това е така, защото консумацията му изисква от тялото да вложи повече енергия, за да го храносмели, отколкото ще си набави от консумацията му.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации