Производство на разсад за отглеждане на краставици в полиетиленови оранжерии » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Производство на разсад за отглеждане на краставици в полиетиленови оранжерии

Акценти

  • Изключително важно е преди пикирането разсадът да се полива обилно с вода

За отглеждането на салатни краставици в полиетиленови оранжерии е необходимо да се произведе разсад. Изключително важно е да се предпазят както разсада, така и младите растения от болестта сечене. За целта семената трябва предварително да се обеззаразят. Това може да се направи като се накисват за 20 минути в 3 %-ов разтвор на перхидрол. Задължително е след това да се промият с чиста вода за 30 минути.

Препоръчително е почвената смес да бъде съставена от равни части добре угнил оборски тор и почва (1:1). Сеитбата следва да се извърши около месец преди засаждането на растенията на постоянно място.

В края на месец март се създават благоприятни условия за засаждане на разсада в оранжерии с единична покривка. В такива с двойна и тройна покривка е добре разсадът да се засади 7-15 дни по-рано.

Едва когато температурата в оранжериите се повиши до 13-14°С растенията се засаждат на постоянно място на дълбочина 15 см. В зависимост от почвената температурата в района се определят срокът на засяване на семената, типа на оранжерията и начина на отопление.

За производството на здрав, непрераснал разсад през деня в слънчево време трябва да се поддържа температура на въздуха 22-25°C. В облачни дни тя трябва да бъде в диапазона 18-22°C. Необходимо е през нощта температурата да бъде с 3-4 °С по-ниска.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

Сродни публикации