Акценти
- Срокът за сеитба на целината зависи до голяма степен от вегетационния период, който при нея е дълъг
Хранителен състав и полезни свойства на целината
Целината е добре известна у нас. Тя се използва както като кореноплоден зеленчук, така и като подправка. Все повече навлиза в рецептите за здравословно хранене като супер храна. Тя е добър източник на витамини и минерали. В състава и влизат витамин С, Е, К, част от група В. Тя е изключително полезна заради високото си съсдържание на калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, селен, цинк и др. Съдържанието й на вода е високо, а благодарение на химичния състав и микроелементите в нея, допринася за извеждането на излишните течности от организма, нормализирането на кръвното, облекчаването на мускулните крампи.
Особености при отглежането на целина
У нас тя се отглежда успешно в цялата страна. Растението обича температури около 18-20 °С, но за да поникне са му нужни около 25°С. Хубавото при целината е, че е студоустойчива, дори младите растения с лекота понасят температури до -5, -6°С, а възрастните дори -8, -9°С.