Производство на моркови » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Производство на моркови

Акценти

  • Добрата основна обработка улеснява предсеитбената подготовка на почвата и осигурява добро развитие на растенията

Морковът е използуван за храна от дълбока древност. Широко е разпространен във всички страни на Европа, Азия, Африка и Америка поради голямата си пластичност и приспособимост към условията на външната среда. Сега е един от най-отглежданите зеленчуци в европейските страни.

Хранителен състав

В България морковът заема първо място по стопанско значение и заети площи между останалите кореноплодни зеленчукови култури. Това се дължи на добрите му вкусови, хранителни, диетични и технологични качества и добрата му съхраняемост. Кореноплодите съдържат захари, белтъчини, целулоза, флавоноиди, азотни вещества, витамини (А, С, В1, В2, Д, Е), минерални соли, микроелементи (калций, фосфор, желязо, магнезий, йод, мед и кобалт), незаменими аминокиселини и етерични масла, придаващи финния аромат на кореноплодите. Те са най-богатият на бетакаротин зеленчук, доказан като антиоксидант при профилактика на злокачествени заболявания.

Здравословни ползи

Морковите регулират обмяната на веществата в организма, целулозата подпомага нормалното функциониране на храносмилателната система и жлезите с вътрешна секреция. Консумацията им се препоръчва при анемия и умора, при хипо- и авитоминоза, за повишаване на имунната система. Използват се и в качеството си на диетична храна при заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците, при кожни заболявания, по време на бременност и кърмене.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации