Производство на качествен разсад от основните зеленчукови култури » Съвети в земеделието

март 27, 2023

Производство на качествен разсад от основните зеленчукови култури

Акценти

  • При наличие на плевели до поникването борбата се води с хербициди, а след поникването чрез плевене

За получаването на високи добиви и качествена продукция от зеленчуковите култури от съществено значение е качеството на разсада. За ранното и средно ранното производство на домати, зелен пипер и патладжани производството на разсад се организира в подходящи за целта култивационни съоръжения. Това са стоманен остъклени оранжерии (отопляеми и неотопляеми) и оранжерии с полиетиленово покритие (с техническо отопление или без отопление). Топлоизточниците трябва да осигуряват поддържане на температури от порядъка на 20-22°С.

На първо място трябва да се отбележи произходът на семената, които ще се използват при разсадопроизводството.

От изключителна важност е закупуването на оригинални (автентични) семена с високи посевни качества, от утвърдени фирми на българския пазар.

 

На второ място е качеството на торопочвената смеска, която се приготвя от 1 до 2 части почва и 1 част добре угнил оборски тор.

И двата компонента трябва да са чисти от плевелни семена, почвени патогени и неприятели. Добре хомогенизирана торопочвената смеска трябва да се съхранява на сухо място, под навес. Когато се съхранява на открито смеската се навлажнява, в резултат на което по-трудно се загрява, а младите растения са предразположени към нападение от гъбни патогени, които се развиват при тези благоприятни за тях условия.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации