Производство на зелен фасул - биологични особености и технология за отглеждане » Съвети в земеделието

октомври 30, 2020

Производство на зелен фасул – биологични особености и технология за отглеждане

Акценти

  • Първото окопаване се извършва когато растенията достигнат височина 6-7 см, и то плитко и внимателно

Фасулът е едногодишно растение от семейство Бобови (Fabacea). Видът се разделя на два подвида в зависимост от височината на стъблото – ниски (пешаци, храстовидни, детерминантни) и високи (вейкови, увивни, индетерминантни).

Ниските форми са с височина на храста 50-60 см, стъблото е с къси междувъзлия, високо изправено, неполягащо, а върхът завършва с цветове. Подходящи са за промишлено производство. Техният хабитус позволява почвените обработки и прибирането на продукцията да се извършват механизирано.

Високите форми на дължина са над 2 т, стъблото е с дълги междувъзлия и с непрекъснато растящ връх. За отглеждането им е необходимо да се изгради конструкция по която растенията да се увиват. Отглеждат се предимно в дворните градини. Изключително подходящи са за припланински условия, където климатът е по-хладен и условията са по-благоприятни за цъфтеж и опрашване на цветовете.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации