Производители на череши са на път да се откажат от градините си » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Производители на череши са на път да се откажат от градините си

Акценти

  • Прекупвачите изкупуват плодовете на цени от 0,50-0,80 лв/кг.

Изкупните цени тази година са твърде ниски.

Тази година изкупните цени на черешите и лошото време може да се окажат пречка за реализирането на добри печалби от страна на черешопроизводителите. В Сливенско земеделците се оплакват, четърговците им предлагат изкупни цени от 0,50-0,80 лв/кг.  С такива суми хората дори не могат да си покрият разходите за обработка и бране, а какво остава и за компенсиране на щетите от градушките.

По сергиите на пазара в Сливен плодовете се предлагат на цени от 1,70 – 2,80 лв/кг. Интересното е, че в хранителните вериги стигат до 5 лв/кг., съобщи БНР.

Много от хората в село Глушник са възмутени от случващото се. Основния начин за препитание там е селскостопанския труд. През лятото местните са заети предимно в черешовите градини и лозята. Някои собственици на черешови градини с възмущение се заканват да ги нарежат за огрев, защото разходите и труда им не са оправдани. Прекупвачите дават по 0,50 лв/кг, а за берач отиват по 0,30 лв/кг., къде излиза сметката за производителя в този случай.

Земеделците смятат, че е необходимо да има държавна регулация върху изкупните цени. Плодовете са добри, но нетрайни. Често това е причина стопаните да търсят реализацията им чрез продажби на едро. Те обаче са далеч по нискодоходни. Така хората се изправят пред избора да продават евтино или да оставят плодовете да се развалят, а заедно с тях да обезценят труда и усилията си.

 

Сродни публикации