Производители на тютюн от Гоце Делчев плашат с блокиране на път » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Производители на тютюн от Гоце Делчев плашат с блокиране на път

Недоволни тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край са готови да блокират в петък, 10 януари, пътя за Гоце Делчев и Драма при село Господинци в знак на протест срещу забавената кампания за изкупуване на тютюна и ниските изкупни цени. Това съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България, цитиран от БТА.

Това е станало ясно на състоялата се вчера в Гоце Делчев  среща с участието на над сто тютюнопроизводители от четирите общини в района – Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен.

Хората са заявили, че няма да продават продукцията си от миналогодишната реколта на цена по-ниска от 6.50 лева за килограм. Арбен Мименов съобщи, че има планувана за четвъртък среща с министъра на земеделието и храните Димитър Греков, на която от името на тютюнопроизводителите ще бъде потърсена отново подкрепа от държавата и защита на интересите им пред фирмите, които изкупуват тютюна. Техни представители също се очаква да присъстват на срещата.

Напрежението сред производителите се е повишило, след като в първите дни на новата година закъснялата изкупна кампания най-сетне е започнала, но хората са разочаровани от предлаганите
им цени – средната изкупна цена е около 5.20 – 5.30 лева за килограм, уточни Мименов. В момента никой не предава балирания тютюн. Поддържаме връзка и с колегите от района на Крумовград и Кирково, където картината не е по-различна и недоволството също е голямо, допълни той. Ако реколтата остане непродадена до края на месеца, е реална опасността тютюнът, който е препитание за хиляди хора, да мухляса.

В понеделник лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че управляващите готвят промени в Закона за тютюна, които да защитят интересите на тютюнопроизводителите, които са около 100 хил. души. Тогава той посочи, че партията няма да съветва стопаните да спират протестите, защото исканията им са справедливи.

 

За автора

Сродни публикации