Производители на праскови са на път да се откажат от градините си » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Производители на праскови са на път да се откажат от градините си

Акценти

  • Подготвяният регистър на търговците на плодове и зеленчуци ще послужи, като лост за урегулиране на вноса

Изкупните цени са между 0,50 -1,00 лв/кг., а разходите за отглеждането им растат.

Производители на праскови от Сливенска област се оплакаха от ниските изкупни цени на продукцията им. Оказва се, че внос на плодове от Гърция подбива цените на родните праскови. Това пречи на реализацията им на пазара у нас. Заради финансовите затруднения с пласмента на плодовете много от стопаните в областта са принудени да се откажат от отглеждането на прасковени насаждения, съобщи БНР.

Според заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов подготвяният регистър на търговците на плодове и зеленчуци ще послужи, като лост за урегулиране на вноса. Той трябва да бъде готов до края на тази година. Очаква се да прилича много на създадения и използван в Гърция.

Зам.-министър Маринов изрази надежда от следващата година страната ни вече да разполага с работещ регистър. С него ще стартира и регистрацията на всички търговци на плодове и зеленчуци у нас.

Според Коста Петров, управител на организацията на производителите „Българска праскова“ настояват сектор „Плодове и зеленчуци“ трябва да бъде приоритет на земеделското министерство.

Производители на праскови споделят, че от години няма промяна в изкупните цени на плодовете. Лошото е, че разходите за отглеждането им обаче растат.

Към момента изкупните цени на едро на прасковите започват от 0,50 лв/кг и достигат до 1,00 лв/кг.

 

Сродни публикации