Производителите на плодове и зеленчуци искат по-високи субсидии » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Производителите на плодове и зеленчуци искат по-високи субсидии

Изравняване на субсидиите за производителите на плодове и зеленчуци с тези на животновъдите. За това настояха в сряда браншови сдружения от овощарския и градинарския сектор. Те предлагат да се промени изпратеният от кабинета "Орешарски" национален план за разпределение на европейските субсидии между различните браншове. Предложението засега е 67% от парите по т.нар. обвързана подкрепа да се дават за животновъдите, а останалите 33% – за стопаните, отглеждащи зеленчуци и плодове. Според зеленчукопроизводителите и овощарите обаче това не е е справедливо и съгласувано с бранша и са необходими спешни корекции, крайният срок за които е декември. От земеделското министерство обявиха, че през следващата седмица предстои среща с бранша, след което ще се вземе и решение дали ще се правят промени.

 

Изпратеният план
 

В края на мандата си кабинетът "Орешарски" изпрати в Брюксел предложението си за разпределението на директните плащания по различните схеми. Според еврорегламентите 13% от годишните суми, получавани от евросъюза като субсидии, могат да бъдат прехвърлени по т.нар. схеми, обвързани с производството, които трябва да насърчат животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството. Става въпрос за близо 120 млн. евро годишно, които да се разпределят между тези сектори. В изпратения до Брюксел план е заложено, че 79.1 млн. евро от евросредствата, т.е. 67%, ще отиват за животновъдство. Останалите 33%, които са общо 39.7 млн. евро, ще се насочат към сектор плодове и зеленчуци. В предложението е заложено още и национална субсидия за животновъдството от 46.7 млн. евро.

 

Искания за корекции
 

На пресконференция браншовите сдружения от градинарския и овощарския сектор обявиха, че настояват за ново разпределение на субсидиите, като вече са изпратили искане до служебното правителство. "Предложението на министерството на земеделието не ни удовлетворява. Ние искаме от настоящото правителство да разработи ново предложение и най-късно до 10 ноември то да бъде внесено в ЕК", обясни Слави Трифонов от Съюза на градинарите в България.

Идеята на производителите е получаваните средства за тези сектори да се изравнят с животновъдството. За целта те предлагат от европейските субсидии за обвързана подкрепа 81.85 млн. евро да бъдат насочени към сектор плодове и зеленчуци, а 36.78 млн. евро – към животновъдството. Заедно с националните доплащания за овце, кози и крави, които са 46.7 млн. евро, този бранш ще получи същата годишна субсидия, обявиха сдруженията. "Обещанията бяха, че нашият сектор ще бъде приоритет, а се оказа, че не е така. Не искаме да водим война с другите браншове, а да седнем всички и да обсъдим нещата", коментира Коста Петров от асоциацията на овощарите.

Според сдруженията от животновъдния бранш обаче това разпределение не трябва да се коригира. Председателят на националния съюз на животновъдите Бойко Синапов коментира, че положението и в животновъдство, и в овощарството и зеленчукопроизводството е тежко, а финансирането за всеки от тях – недостатъчно. "Бихме подкрепили увеличаването на субсидиите и за двата сектора чрез други инструменти, но не и промяна на това разпределение", коментира Синапов.

От земеделското министерство не обявиха дали имат проект за промяна на разпределението на субсидиите между двата сектора. От ведомството казаха, че следващата седмица предстои среща с производителите на плодове и зеленчуци, на която ще се обсъдят исканията им. След това ще се вземе и решение дали България ще изпрати в Брюксел предложение за корекции в концепцията за директните субсидии. Крайният срок за това е в края на 2014 г.

 

За автора

Сродни публикации