Повечето от производителите в Пазарджишко имат условия за съхранение на зърното за кратко време, тъй като за трайно съхранение трябват специализирани складове, а такива почти няма. Това каза Александър Миндачкин, председател на местната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пазарджик. Според него, при сегашните атмосферни условия и състоянието на складовете и помещенията на производителите, зърното може да се съхранява без да има рискове за качеството му до 40 дни. "Повечето стопани изчакват увеличаване на изкупната цена, която към момента е 26 – 27 стотинки и е много ниска. Тази година зърнопроизводителите вложиха много средства, за да спасят реколтата от гъбни болести и нападение на вредители заради влагата и тази изкупна цена не покрива себестойността", коментира още Миндачкин.