Произведоха изкуствено телешко месо » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Произведоха изкуствено телешко месо

Акценти

  • Технологията на производство на синтетичния продукт е изключително проста

Развиващите се технологии, променящите се добиви на селскостопанската продукция, разпространението на заболяванията по животните в различни части на света са само част от провокаторите, които подтикват учените да търсят различни начини за създаване на изкуствени храни, с които да бъдат заменени намаляващите естествени такива.

Специалисти от холандската компания Mosa Meat са разработили изкуствено телешко месо. Компанията е получила финансиране в размер на 10 млн. долара, за да започне промишлено производство на продукта, който ще бъде използван като пълнеж на хамбургери.

Предполага се, че изкуственото месо ще се появи на пазара през 2021 г. Запознати твърдят, че интерес към продукцията ще проявят различни ресторантьори.

Технологията на производство на синтетичния продукт е изключително проста. Месото се създава чрез стволови клетки от мускулната тъкан на обикновени крави. Клетките, които могат да се регенерират се култивират в разтвор с хранителни вещества и това е. Първоначално този вид храна е разработвана за космонавти, но потенциала, който крие за печалба не остава незабелязан.

Въпрос на време е да разберем дали изкуственото месо ще предизвика очаквания интерес и фурор сред  клиентите.

 

Сродни публикации