Проектозакона за поземлените отношения има нужда от коренна промяна » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Проектозакона за поземлените отношения има нужда от коренна промяна

Акценти

  • Всички досегашни законодателни норми ще важат през започналата стопанска година

Всеобщото негодувание по време на общественото гласуване показват, че корекция в текстовете трябва да бъде направена

Проектозакона за поземлените отношения може би ще бъде сериозно преработен. Предстои работата по него да започне наново.

По време на общественото му обсъждане много от заявените становища бях отрицателни. Това стана ясно вчера на среща състояла се в Добрич. На нея присъстваха представители на земеделските кооперации и председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Десислава Танева.

Танева обясни, че проектозакона трябва да осигури справедливост за всички. Общият закон за земята е приет през 1991 г. и досега е променян повече от 60 пъти. Липсва синхронизация между текстовете. Нужно е законодателните решения да бъдат обединени в един закон, който да е адекватен към съвременните условия. Не са малко измамите с ползването на земята и сделките с нея. За съжаление борбата с тях е трудна и бавна.

Нужна е съвместна работа по текстовете на проектозакона. Преди той да влезе в Народното събрание първо трябва да се постигне консенсус по текстовете, а това трябва да се случи по време на общественото обсъждане.

Танева обясни още, че всички досегашни законодателни норми ще важат през започналата стопанска година.
От своя страна председателите на стопанства поискаха да бъде подготвен и нов закон за земеделските кооперации.

 

Сродни публикации