Продължава сагата с избора на сертифициращ орган на ДФЗ » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Продължава сагата с избора на сертифициращ орган на ДФЗ

В последния възможен ден е обжалван изборът на Сертифициращ орган на ДФ "Земеделие" и по тази причина процедурата не е приключила. Чака се решението на ВАС, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след редовно заседание на Министерския съвет, предаде БТА. 

Тя отбеляза, че в момента тече процедурата и ако има решение на ВАС, което да потвърди становището на КЗК, ще се пристъпи към сключване на договор.

Припомняме, че това е четвъртата процедура за избор на сертифициращ орган. Без одитор на разплащателната агенция (Фонд „Земеделие“) има опасност да загубим почти 1,7 млрд. лева европейски средства по Програмата за развитие на селските райони.

Вече повече от година Фондът е без сертифициращ орган, което е нарушение на европейските правила. Стартиралите досега процедури за избор на одитори бяха отменени с мотива, че са незаконосъобразни.

В края на октомври служебният министър Васил Грудев стартира поредната процедура, като заради опасността от загуба на средства е избран методът за подбор на изпълнител чрез пряко договоряне, а не обществена поръчка. Поканени бяха четири одитни компании, а процедурата е обжалвана от пета, която не е поканена на разговори. 

Земеделският министър Десислава Танева заяви още, че ще има средства за животновъдите. Тя обясни, че след като Народното събрание гласува актуализацията на бюджета, която вече е внесена в деловодството на парламента, на животновъдите ще могат да бъдат изплатени националните доплащания.

С ремонта на бюджета за ДФ „Земеделие“ са предвидени 70 млн. лв., като 60 млн. лв. ще бъдат разпределени именно за национални доплащания.

Министърът заяви, че секторът преживява голяма криза и е в може би най-тежкото си състояние в последните години.

В актуализацията на бюджета са заложени и пари за изплащане на обезщетения за умрелите животни от болестта "син език“, както и за ваксини срещу болестта, които трябва да се поставят в началото на следващата година.

 

За автора

Сродни публикации