Продължава дебатът за намаляване ставката на ДДС » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Продължава дебатът за намаляване ставката на ДДС

Акценти

  • Корекция в размера на ставката на ДДС имаше в Гърция

Корекцията й надолу ще осветли укриването на ДДС.

Без промени ще остане ставката на ДДС за хляба и лекарствата. Това сана ясно пред дни след решение на Тристранния съвет. В предаването „Чети етикета“ по bTV беше дискутиран въпроса възможно ли е поевтиняване на основните стоки и храни при намаляване на ДДС.

Изследване от Сдружение „Солидарна България“ сочи, че само у нас и в Дания няма по-ниска ставка на ДДС за различните стоки и услуги.

Гост в предаването беше икономистът Красен Станчев. Той коментира, че именно в България и Дания е отчетен най-бърз ръст на реалните доходи от 2004 г. насам. Според него данъчната система е изключително ефективна. Само у нас корпорациите плащат данъка, който е законово изискуем.

Предложение за корекция в ставката на ДДС възникна заради опита за намаляване на цените на основните хранителни продукти и лекарствата. Целта беше ДДС при храните да се понижи до 5%, а на лекарствата до 9%. Финансовото министерство определи тази стъпка като объркваща за данъчната система и ощетяваща бюджета.

Корекция в размера на ставката на ДДС имаше в Гърция. Там за част от храните тя беше понижена от 24% на 13%, а при енергийните услуги до 6%.

Кирил Вътев, който е представител на Асоциацията на месопреработвателите пък изрази становището си, че сега у нас ДДС стимулира сивия сектор. Очаква се, че при едни средни размери на светло ще излязат всички, които се опитват да спечелят от  укриване на ДДС. Оказва се, че след намаляване ставката на ДДС в Румъния, много родни фирми са преместили бизнеса си там.

В защита на тезата за намаляване на ДДС ставката се изказа и Николай Драганов, който е член на сдружението „Солидарна България“.

Млекопроизводители също са на това мнение. Те смятат, че така ще се увеличи покупателната способност на потребителите. Паралелно с това чувствително ще се намали цената на продуктите.

От своя страна и бизнеса смята, че високата ставка на ДДС влия негативно върху възнагражденията на работещите.

 

За автора

Сродни публикации