Проверяват заведенията за заразено месо » Съвети в земеделието

април 21, 2024

Проверяват заведенията за заразено месо

Акценти

  • В рамките на седмица след издаването на заповедта са направени 177 проверки

От БАБХ следят какво се случва с отпадъците от храни от животински произход

Заради нарастващата опасност от навлизане на Африканска чума по свинете у нас от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха строги проверки. Все по близо до границата ни са последно регистрираните в Румъния огнища на болестта.

Със заповед № РД 11-1638/ 21.08.2018 г. издадена от изпълнителния директор на БАБХ е засилен контрола в заведенията за обществено хранене, а също и в обектите за междинно съхранение на странични животински продукти и моторни превозни средства за превоз на такива.

Извършват се проверки по какъв начин се отделят, идентифицират и проследяват всички отпадъци от храни от животински произход. В това число се включват и кухненските отпадъци, които се наричат странични животински продукти. Следи се при какви условия се съхраняват те. Проверява се още и как се унищожават и в двата вида обекти.

свински пържоли

Всички странични животински продукти подлежат на унищожаване чрез обезвреждане. Методите за това са описани в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009. Задължително е тези дейности да се извършват в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.

В рамките на седмица след издаването на заповедта са направени 177 проверки. При тях са констатирани нарушения. В резултат на това са издадени 69 предписания за отстраняването им.

 

Сродни публикации