Засилиха проверките на ГКПП „Стрезимировци“ » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Засилиха проверките на ГКПП „Стрезимировци“

Акценти

  • Повече от 25 кг са продуктите предадени за унищожение в екарисаж

Заради АЧС изследват и конфискуваните хранителни продукти

В резултата на вече обявеното огнище на Африканска чума по свинете у нас затегнаха още повече проверките по границата ни. От иззети храни на граничния пункт „Стрезимировци“ са изпратени проби за изследване. Не е установено наличие на зараза в конфискуваните стоки.

Решено е, че в Перник ще засилят проверките и по стопанствата. Задължително трябва да се направи актуализация на броя животни, отглеждани в областта. Нерегистрираните от тях трябва да бъдат преброени и регистрирани. Ще бъде засилен и контролът върху движението и транспорта на свине в общините на областта. Ще се проведе засилена информационна кампания.

Дезинфекцията при преминаването на граничния пункт остава задължителна за всички автомобили. От 12 юли до момента там са съставени 54 протокола за иззети храни с животински произход, които са били внесени от Сърбия. Повече от 25 кг са продуктите предадени за унищожение в екарисаж. Има взети проби и от умряло прасе, които обаче са отрицателни. Специалисти ще продължат да дежурят по 24 часа, за да следят за нелегален внос на забранени храни и продукти.

 

Сродни публикации