Проверките за незаконна търговия с мляко и млечни продукти ще са последователни и продължителни » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Проверките за незаконна търговия с мляко и млечни продукти ще са последователни и продължителни

Проверките за установяване на незаконната търговия с мляко и млечни продукти ще са последователни и продължителни, а резултати от тях ще има към края на всяка седмица. Това каза д-р Дамян Миков, зам. изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Той добави, че хората, които извършват нерегламентирана продажба на млечни продукти, не трябва да се успокояват.
„Когато се хване физическото лице, което предлага такива продукти – от колата си най-често, млякото се конфискува и се унищожава по надлежния ред, тъй като е с неизяснен произход и няма никаква етикетировка и маркировка. Глобата, която понася физическото лице, е 300 лв. Когато такъв продукт се установи в обект, който не е регистриран по Закона за храните и се предлага там, продуктът също се унищожава. Глобата за юридическото лице е от 1500 до 3000 лв. При второ нарушение глобите стават двойни. Според мен не си заслужава за няколко бутилки мляко да се понасят такива глоби“, коментира д-р Дамян Миков.
Той каза още, че нерегламентираното предлагане на мляко и млечни продукти е отговорност и на тези, които ги консумират. Те трябва добре да знаят, че при употребата на подобни продукти винаги излагат здравето си на риск. Миков допълни, че в проверките са ангажирани всички налични инспектори в отделите на областните дирекции на Агенцията по безопасност на храните, но има и затруднения заради броя на служителите.

 

За автора

Сродни публикации