Проверките в горите продължават, а нарушенията леко намаляват » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Проверките в горите продължават, а нарушенията леко намаляват

Акценти

  • Два акта са съставени за незаконна сеч на общо 97 дъбови дървета без издадено позволително за сеч и без контролна марка

От началото на годината горските инспектори са извършили над 320 хил. проверки

Горски инспектори при Регионална дирекция по горите – Бургас са задържали почти 9 куб. м дърва за огрев от дъб и цер. Количествата са открити при извършена проверка в землището на село Тракийци, община Средец. Незаконно добитата дървесина е била без маркировка и издаден превозен билет.

В същия район е извършена проверка на друго превозно средство, с което са транспортирани още 14,30 пространствени куб. м дърва за огрев от дъб и цер без горска марка и билет за превоз. На нарушителите са съставени 4 акта по Закона за горите. Дървесината е задържана с разписки за отговорно пазене в базата за съхранение на конфискувани вещи в Държавно горско стопанство Средец. Задържани са и двете товарни превозни средства.

През изминалите почивни дни служители на Регионална дирекция по горите – Стара Загора са установили други две нарушения на Закона за горите. В община Казанлък е задържан товарен автомобил, транспортиращ на асфалтов път 12 пространствени кубически метра незаконно добити дърва за горене от габър и дъб. За нарушението са съставени два административни акта. В близост до село Средногорово, проверяващите екипи са установили и транспортиране на 16 пространствени куб.м. незаконно добита дървесина от дъб. Шофьорът на автомобила е избягал и по случая е образувано досъдебно производство. Задържани са двата автомобила и дървесината, превозвана в тях.

Други два акта са съставени за незаконна сеч на общо 97 дъбови дървета без издадено позволително за сеч и без контролна марка. Общото количество дървесина е в размер на 16 куб. м. В ДГС Дупница е констатирана сеч на други 19 дървета от цер. Още половин кубик дървесина е конфискуван в Джерман по време на акция за установяване на незаконна сеч.

От началото на годината досега са извършени повече от 320 хил. проверките в горските територии. Само 56 хил. от тях са извършените през месец октомври. Акциите на горските инспектори продължават.

 

Сродни публикации