Провериха къща за гости, собственост на бащата на служителка в ДФЗ » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Провериха къща за гости, собственост на бащата на служителка в ДФЗ

Акценти

  • Къщата в Априлци е изградена по ПРСР със средства в размер на близо 300 000 лв.

Служителката ще бъде дисциплинарно уволнена, ако се установи нарушение.

Във Варненско ще бъдат проверени 15 къщи за гости, които все още са в период на мониторинг. Експертите на ДФЗ ще инспектират обекти във Варненско, Добричко и Шуменско. Към момента вече са проверени две къщи – в селата Изгрев, община Суворово и Аспарухово, община Дългопол, предаде БНР.

След проверките следва да се изготви доклад, който ще бъде предоставен на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

При инспекция на къща за гости в Априлци е установено, че собственикът й Георги Кръстев е баща на служителка на ДФЗ. Къщата му е изградена по Програмата за развитие на селските райони и за целта са отпуснати средства в размер на близо 300 000 лв. Договорът за обекта е сключен през 2014 г., а краят на мониторинговия период настъпва през ноември 2019 г. За сега няма индикатори, че къщата не е функционирала по предназначение. За нея има информация в различни сайтове за реклама на къщи за гости. Къщата е проверена по сигнал.

Назначена е дисциплинарна комисия, която да разглежда сигнала и да установи дали дъщерята на Кръстев има нещо с одобрението на проекта му. Ако се установи, че тя е съдействала ще бъде уволнена дисциплинарно. След това сигналът ще бъде препратен към компетентните органи. При наличие на конфликт на интереси санкцията е 100% връщане на субсидията.

Стана ясно, че собственикът на къщата за гости в Априлци не се тревожи от факта, че дъщеря му е служител на ДФЗ. Според него тя не е съдействала за отпускането на субсидията. Той обаче не поясни дали е приемал туристи в периода на мониторинг.

При друга къща за гости, но вече в Еленския балкан, тече проверка от експерти на ДФЗ и прокуратурата.

 

Сродни публикации