Проверени са 40 % от машините, които ще участват в жътвената камапания в Търговищко » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Проверени са 40 % от машините, които ще участват в жътвената камапания в Търговищко

Жътвена кампания 2014 в област Търговище вече започна. Това съобщиха от ОД на МВР. През настоящата година площите, засети със зърнено-житни култури в областта, са: пшеница – 384 371 дка, ечемик – 56 247 дка, тритикале – 5723 дка, ръж – 2120 дка, като се наблюдава намаляване спрямо 2013 г. През жътвената кампания 2013 г. в областта са възникнали четири пожара в посевите. Те се дължат на несериозно отношение към безопасността на блоковете с продукция и към техническото състояние на зърноприбиращите машини. Пожарите са възникнали от късо съединение в електрическата инсталация и натрупано статично електричество от триенето на необезопасени части на машините.
Продължават съвместните проверки на служителите на ОУ “ПБЗН”-Търговище и на районната служба „Контролно-техническата инспекция” към МЗХ относно състоянието на всички земеделски машини – зърнокомбайни, трактори, автомобили, сламопреси, които ще участват в кампанията. Машините щателно се проверяват за това дали са в изправност всички техни възли и механизми и дали са оборудвани с необходимите уреди за пожарогасене, като целта е да не се допуска използването на технически неизправни или пожаронеобезопасени машини в житните масиви. Комбайни, трактори, камиони и друга земеделска техника се допуска в блоковете само след извършена проверка от органите на „Пожарна безопасност и спасяване”.
Проверени до момента са 462 машини, което е 40 % от очаквания брой машини, които ще кандидатстват за допускане до кампанията. Продължават проверките по земеделски производители, кооперации и частни стопанства.

 

За автора

Сродни публикации