Проведоха се демонстрации в подкрепа на забраната на фермите за ценни кожи пред 7 български посолства » Съвети в земеделието

май 19, 2021

Проведоха се демонстрации в подкрепа на забраната на фермите за ценни кожи пред 7 български посолства

Акценти

  • На 29 ноември в София ще се проведе шествие за забрана на фермите за кожи

На 19 ноември в 7 европейски столици 10 световно известни организации за защита на животните проведоха демонстрации пред български посолства.

Акциите са израз на международна подкрепа за внесения в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за ценни кожи. Организаторите се надяват, че тази забрана ще бъде приета от българските депутати в най-кратки срокове.

Демонстрации са били проведени в Лондон, Братислава, Рига, Киев, Хелзинки и Загреб. Законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи беше внесен в Парламента през септември от група народни представители. През октомври първата парламентарна комисия го прие на първо четене. Този четвъртък, 21 ноември, от 14:30 ч. парламентарната комисия по околната среда също ще разгледа и гласува забраната. Основни мотиви в законопроекта са жестокостта към животните, отглеждани и убивани само заради кожите им, и обществените нагласи.

„С демонстрацията изразяваме своята подкрепа за прекратяване на фермите за ценни кожи в България. Да се отглеждат диви животни като лисици и норки в тесни, телени клетки през целия им живот, само за да бъдат убити в газови камери и одрани за мода е практика, която няма място в 21-ви век.“ Това гласи писмото до българските посланици от участниците в демонстрациите.

 

Организациите, взели участие в демонстрациите пред българските посолства, са:

  • – Humane Society International;
  • – Respect for Animals;
  • – Four Paws;
  • – Open Cages;
  • – Humánny pokrok;
  • – UAnimals;
  • – EVA;
  • – Animal Friends Croatia;
  • – Dzīvnieku brīvība.

 

Внесеният проект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност предвижда да се забрани „отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи“.

В мотивите към него са назовани и редица други проблеми с фермите за ценни кожи. Сред тях са негативният ефект върху околната среда, биоразнообразието, както и върху качеството на живот, поминъка и здравето на местните хора, живеещи около фермите.

 

На 29 ноември в София ще се проведе шествие за забрана на фермите за кожи. Организира се по повод Световния петък без кожи от сдружение КАЖИ и Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи. Шествието ще започне от 18 ч. от градинката до Парламента и ще продължи до „триъгълника на властта“ между Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Там събитието ще се обедини с Глобалната климатична стачка, която ще се проведе и у нас по същото време на 29 ноември.

 

За автора

Сродни публикации