Проблем ли е подмяната на касовите апарати » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

Проблем ли е подмяната на касовите апарати

Акценти

  • С помощта на специално приложение потребителите ще могат да проверяват реални ли са касовите им бележки

Докато част от търговците успяват да се справят с изискванията и сроковете, други се възмущават, че времето е недостатъчно

Още почти месец и половина остават до влизането в сила на новите изисквания за касовите апарати. С тях Националната агенция по приходите (НАП) ще осъществява отчитане в реално време. Така чрез фискалните устройства ще се следят продажбите в търговските обекти.

Тези промени бяха подкрепени от страна на бизнеса, но времето за тях може и да не стигне. Днес в Българската стопанска камара (БСК) ще проведе публична дискусия по темата. Прилагането на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства създаде сериозно напрежение.

Промените трябва да влязат в сила от 1 април 2019 г. С тях чрез специален софтуер на всеки 5 минути НАП ще получава информация за всяка касова бележка. Удобството за потребителите е, че ще могат да проверяват своите бележки. Дали те са реални ще бъде видимо за потребителите и чрез специално приложение.

Днешната дискусия трябва да спомогне за намиране на разумно решение, тъй част от текстовете са притеснителни за бизнеса, а времето за промените тече.

В коментар за БНР Ричард Алибегов – председател на Асоциацията на заведенията обясни, че така НАП ще има достъп до цялата базата данни на всеки търговски обект.

 

Сродни публикации