Може ли да се реши проблема с двойното качество на храните » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Може ли да се реши проблема с двойното качество на храните

Двойния стандарт за качеството на храните може да бъде решен само с единна европейска регулация, коментира  министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на обществената дискусия „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“.

„Темата не е нова, но през последните месеци набра инерция и започна да се приема много по-сериозно.

16 от проверените 31 “европейски” продукти се продават на по-високи цени у нас

Преди време ние направихме две проверки с много проби, тествахме много продукти. При около 20% установихме разлики в съставките. Това, което тогава ни направи най-много впечатление при съпоставката на цените е, че има обезпокоителни завишения в някои от детските храни – около 100% и в шоколадовите изделия – между 30 и 70%.

Какво показват сравненията между продуктите на българския пазар и техните европейски аналози

Безспорно не трябва да съществува двойно качество, но това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация. Затова всяка една инициатива в тази посока показва солидарността на страните, които са потърпевши, защото имаме схема за различно третиране на потребителя и нелоялни търговски практики“, каза министър Порожанов. Участниците в дискусията подписаха декларация срещу двойния стандарт при храните.

 

Сродни публикации