При правилно съхранение ягодите могат да се запазят свежи за дълго » Съвети в земеделието

май 30, 2024

При правилно съхранение ягодите могат да се запазят свежи за дълго

Акценти

  • При температури от 1 - 4 ° С плодовете остават пресни за около две седмици

Дори и откъснатите плодове имат нужда от кислород, не ги лишавайте от него.

В началото на пролетта, когато сезонните плодове тепърва навлизат на пазара, всеки се стреми да си купи дори и само, за да опита. При малки количества съхранението им е доста по-лесно. Проблемът настъпва, когато станат повече и при съхранението им единици започват да загниват. Един развален плод лесно може да унищожи и останалите особено, ако не бъде забелязан и остане при здравите.

Правилното съхранение на ягоди трябва да бъде съобразено и с необходимостта на плодовете да получават достатъчно количество кислород. Опаковкитеи съдовете, които избираме могат да им осигурят дори и необходимата влажност. Важно е да се спомене, че пресните плодове консумират кислород и отделят въглероден диоксид. Когато кислородът намалее, а въглеродният диоксид се повиши значително се забавят процесите на зреене. Препоръчително е плодовете да бъдат съхранявани така, че достъпа им до въздуха да не бъде ограничен.

Проблем възниква и ако в затворен съд влажността е висока и предизвика конденз. Тогава водните изпарения могат много бързо да влошат състоянието на плодовете.

При температури от 1 – 4 ° С плодовете остават пресни за около две седмици. Повиши ли се температурата до 10 ° С, то този срок рязко пада на четири дни.

Хубаво е, ако искате да съхраните по-големи количества ягоди да не ги затваряте в кутии с капак без отвори. Внимавайте и с покриването им с найлоново фолио. Помнете, че плодовете имат нужда от въздух дори и след като вече са откъснати.

 

Сродни публикации