Приют за коне отваря врати в Дупница » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Приют за коне отваря врати в Дупница

Акценти

  • Разрешителното за регистрацията му трябва да бъде готово до дни

Общината намери решение на проблема с безпризорните животни

Безстопанствените животни в страната не са проблем от вчера. Редовно в социалните мрежи се появяват публикации за изоставени кучета, котки, дори коне. Мнозина са хората, които не разбират подобни деяния. Често се питаме, кой би изоставил на произвола на съдбата животинка, която е взел да отгледа с желание и любов.

Като решение на този проблем и в защита на животните, от община Дупница са изградили приют за безстопанствени коне. Той е разположен в комплекс „Бистрица“. Жителите в общината са подавали множество сигнали за свободно движещи се коне. Животните са били засичани както в жилищните квартали, така и по пътищата. Свободно разхождайки се по пътното платно те създават сериозна заплаха за шофьорите и всички останали участници в движението. Много са и сигналите подадени от земеделски производители за унищожени посеви и култури в резултат от набезите на животните.

За създаването на приюта са изпълнени всички изисквания. Разрешителното за регистрацията му трябва да бъде готово до дни, а за издаването му трябва да се погрижат от Българската агенция по безопасност на храните. Чак след това той ще може да влезе в експлоатация. Очаква се специално назначени ловец и гледач да поемат грижите за животните. Предвидено е на стопаните на коне, които ги оставят да се движат свободно и без надзор, да бъдат налагани глоби в размер от 100 до 500 лв.

 

Сродни публикации