Притеснения за реколтата от череши » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Притеснения за реколтата от череши

Проблеми с реколтата от череши в някои региони заради обилните дъждове от последните седмици и постигане на много добри резултати в други. По-голям дял на продукцията в незадоволително състояние, както и повишение на цените на тази с отлично качество. Така изглежда производството на череши през погледа на фирми от сектора през тази година. В разгара на кампанията по прибиране на реколтата на пазара отново най-активни са италианските търговци, които изкупуват продукцията за преработка. Производителите обаче забелязват и растящ интерес от Румъния, като запитвания за българска продукция е имало още и от Русия.
 

 

Шарена картина


Данните за тазгодишната реколта от череши са много различни за отделните региони. В началото на май валежите нанесоха поражения по ранните сортове, като това се отнася за почти цялата страна, но най-вече в Кюстендилско. Производителите в Югоизточна България пък имаха сериозни поражения от градушки, заради което и очакват сериозен спад през тази година. "Това, което видяхме в началото на кампанията, е, че имаше масови напуквания на плодовете", коментира председателят на съюза на градинарите в България Слави Трифонов. По думите му при тази ситуация производители продават продукцията си единствено за консервната промишленост, но при значително по-ниски цени. Трифонов каза още, че през последните дни има тенденция черешите да се берат зелени и да се продават на фирми за производство на пулп, което осигурява малко по-висока цена за производителите.

Заради променливото време обаче от сектора все още се въздържат от прогнози за по-късните сортове череши. Активното им прибиране в Кюстендил започва в следващите дни, като и тази година това ще става при засилени мерки за сигурност. Данните на производителите от Централна България, където прибирането на реколтата е към края си, засега са оптимистични. "След около пет дни приключваме кампанията, реколтата при нас е изключително добра", коментира Красимир Кумчев, който е собственик на градина със 100 дка череши в Пловдивския регион. По думите му заради проблемите в някои други региони цените на черешите с добро качество са се увеличили с около 20-25%.

Данните на производителите показват, че средната цена за килограм качествени череши се движи около 1.20-1.30 лв. При тези в незадоволително състояние обаче се плаща между 40 и 50 стотинки за килограм.

 

 

Интерес от повече държави


Производителите казват, че и през тази година най-активните търговци на пазара са италиански компании, които традиционно търсят плодовете за производство на т.нар. пулп – преработен продукт, който се ползва като коктейлни череши или в сладкарството. От сектора обаче отчитат и засилване на интереса от търговци от други държави, като например Румъния. Според информация на фермери и през тази година е имало запитвания за износ на прясна продукция към Русия, но до сделки рядко се стига. Тъй като черешите са с кратък срок на годност, а освен това узряват с няколко седмици разлика в отделните области на страната, на практика събирането на еднородни партиди продукция се оказва изключително трудно.

 

 

Нови насаждения


Черешите са един от секторите в овощарството, в които се правят нови инвестиции през последните години. Така например според последния доклад на земеделското министерство за миналата година те са за над 11 300 дка, което прави над 18% дял от всички нови насаждения в овощарството. Данните от бранша показват, че ръстът се дължи основно на навлизането на нови играчи на пазара, а не толкова на разширение на съществуващите стопанства. "Черешите са търсен, атрактивен плод, заради което и се предлагат добри цени на производителите", коментира Красимир Кунчев. Според него обаче е важно новите инвеститори да наемат квалифицирани кадри в стопанствата си.

Общите насаждения с череши в България са около 70 хил. дка, като по-голям дял има единствено производството на ябълки. Годишно реколтата от череши е между 20 и 30 хил. тона, като по-голямата част от тях отиват за преработка.

 

За автора

Сродни публикации