Природозащитниците притеснени заради убийството на черния лешояд (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Природозащитниците притеснени заради убийството на черния лешояд (ВИДЕО)

Акценти

  • Ролята на лешоядите е изключително важна за екологичното равновесие

Природозащитници са притеснени от загуби на още видове, след като бракониери убиха единственият черен лешояд у нас.

През 2017 г. десетки белоглави лешояди бяха отровени в района на Кресна. Ситуацията се повтори и през изминалата година в Искърския пролом.

Преди 3 години популацията на белоглавия лешояд в района на Кресненското дефиле беше силно застрашена.

 „Възрастните птици бяха отровени, остана само една двойка, която всъщност се събра от други две двойки”, обясни Христо Пешев от Фонда за дивата флора и фауна.

Сега броят на птиците е задоволителен. Вече има и новоизлюпени. „Има две успешни двойки с малки и една трета, която гнезди в Пещера и не можем да видим вътре какво се случва”, допълни той.

Този вид птици гнездят в скалите, далеч от хората. Дори и най-малката човешка намеса може да бъде фатална за тях. Природозащитници са притеснени от нова заплаха за защитените птици. В стремежа си да защитят стадата си от хищници, хората поставят капани, фатални за лещоядите.

„Миналата година имаше тровене в Искърския пролом с колонията във врачанския балкан, много птици загинаха, то това може да се случи във всеки един момент. С една оставена примамка и като убиете два вълка, те след една седмица ще дойдат други, а тия лешояди като се изтровят, няма откъде да дойдат други, това е съвсем различен тип загуба, много по-голяма”, каза още Христо Пешев.


 

 

За автора

Сродни публикации