Припомниха важните елементи във връзка с АЧС » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Припомниха важните елементи във връзка с АЧС

Акценти

  • Според политиката на ЕС, при обявяване на зараза, към съответната страна се изпраща писмо с рестрикции

Лабораториите в страната имат възможността да се справят с обработката на всички проби

По време на семинара организиран от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стана ясно, че имаме необходимите ресурси за изследване на всички проби за АЧС. Припомнено беше, че най-уязвими за заболяването са личните стопанства. Именно там трябва да се спазват най-стриктно мерките за запазване на биосигурността. За целта е нужно оградата в стопанствата, която предпазва от набези на диви животни да бъде здрава и стабилна. Тя трябва да защитава домашните животни и да служи като бариера за болести и зарази. Трябва да се ограничи и достъпа на външни лица до стопанствата, защото вируса би могъл да се пренесе и от човек.

От изнесените данни стана ясно, че до момента са взети проби от множество диви свине. Изследват се и домашните. Лабораторния капацитет в страната е достатъчен, за да обработи пробите. Резултатите се публикуват на страницата на БАБХ.

Според политиката на ЕС, при обявяване на зараза, към съответната страна се изпраща писмо с рестрикции. В него са определени предпазните зони и тези на наблюдение. Предприеманите мерки за справяне с болестта трябва да са законосъобразни.

 

Сродни публикации