Принудителното отчуждаване на земи сериозно ощетява собствениците им » Съвети в земеделието

април 20, 2021

Принудителното отчуждаване на земи сериозно ощетява собствениците им

Акценти

  • Собствениците на земи искат справедлива промяна в цените

Нови правила и цени за обезщетения при принудително отчуждаване на земи поискаха собствениците им.

От Българската асоциация на собствениците на земеделски земи се обявиха в подкрепа на някои необходими промени, предаде БНР. темата коментира председателят на Асоциацията Стайко Стайков. Той обясни, че за последните 30 години механизмът, по който се прави това, не се е променил.

„Преди 10-15 години цените на земеделската земя бяха между 50 и 100 лв. на декар, а сега цената на много места надвишава 1500 – 2000 лв. Не може собствениците да бъдат ощетявани заради стар механизъм и на базата на категории. При земя над 7-ма категория цената достига максимум до 200-300 лв. на декар. А първа и втора категория, които много рядко се срещат, са максимум 1200 лв. – това са много остарели цени. Цените са непазарни“, коментира Стайков в предаването „Преди всички“.

Собствениците на земи са се обединили около ясно и конкретно искане. Те искат справедлива промяна в цените. Такава, която да позволи на собственика след като бъде обезщетен да може да закупи равностойно земя. Средствата следва да му стигнат и да си плати разходите по нейното закупуване. Сега всички разходи по отчуждаването на имотите са за сметка на собственика.

„Има над 1 млн. дка държавен поземлен фонд. Нашата идея е те да не се продават или да се обявяват на търгове, а когато се наложи да се обезщетят собствениците, те да имат възможност да избират – или парично обезщетение, или земя, която да получат“.

Освен това от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи призовават държавата да се съобразява с прибирането на реколтата преди да пристъпи към отчуждаване на даден имот.

 

Сродни публикации