Приключило е прибирането на реколтата от някой протеинови култури – леща и грах, стопаните отчитат средни добиви. Това каза Таня Дъбнишка, експерт към Асоциация на земеделските производители в България, пред „Фокус“. Тя допълни, че по време на заседанието на Консултативния съвет по зърното асоциацията за първи път тази година е представила и информация за протеиновите култури. „Обикновено се следят и докладват есенниците – пшеница, ечемик рапица, както и пролетниците – царевица и слънчоглед. Тази година ние бяхме систематизирали информация от всички членове по региони в страната, които са отглеждали и различни протеинови култури, тъй като тази година има специфично подпомагане за тях, а земеделците с протеиновите култури могат да си изпълнят новите зелени изисквания. Информацията бе предоставена на министерството. При някой култури – леща и грах, жътвата беше приключила, стопаните отчитат средни добиви, доволни са, но при някой от тях не е ясна реализацията на продукцията, тъй като пазарът на протеиновите култури тепърва ще се развива. Други култури, като соята, все още не са прибрани, при нея също е изключително важно сега, когато е в цъфтеж, да има добри условия”, допълни Таня Дъбнишка.